Ταξίδι στο Ιράν

ΙΡΑΝ, ΑΣΙΑ

ΙΡΑΝ – Το στολίδι της Ανατολής 11 – 20 Απριλίου 2019 (10 Ημέρες)

1η ΗΜΕΡΑ  11/4  Αθήνα – Τεχεράνη

Φτάνουμε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Ο τοπικός μας ξεναγός θα μας συναντήσει στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου. Φτάσαμε σε μια από τις σημαντικότερες χώρες Πολιτισμού και Ιστορίας που παρά τις αλλοιώσεις που υπέστη λόγω επιδρομών Ελλήνων, Αράβων και Ρώσων, εξακολουθεί να μας μαγεύει. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Τεχεράνη.

2η ΗΜΕΡΑ  12/4 Τεχεράνη – Σιράζ

Πρωινό και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό, Εθνικό Μουσείο της Τεχεράνης, που στεγάζει αμέτρητα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών από την Περσέπολη και άλλα μέρη της αλλοτινής Περσίας, πολλά από αυτά βρίσκονται στο μουσείο του Λούβρου. Συνεχίζουμε για το προστατευόμενο από την UNESCO αριστουργηματικό Παλάτι Golestan. Στην Τεχεράνη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως «Παλάτι των λουλουδιών» και είναι ένα αληθινό αριστούργημα της εποχής. Θα περιπλανηθούμε έξω από τα κτίρια του ανακτόρου Golestan με τα αμέτρητα πολύχρωμα μοτίβα τζαμιών σε όλα τα πιθανά χρώματα. Το βράδυ μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση προς Σιράζ, την πόλη των ποιητών Σααντί και Χαφέζ, διάρκειας 1 ώρας και 15 λεπτών. Δείπνο και διανυκτέρευση στο Σιράζ.

3η ΗΜΕΡΑ  13/4 Σιράζ

Το πρωί ξεκινάμε την περιήγηση στην παραμυθένια πόλη με τον κήπο Narenjestan. Το μεγαλοπρεπές αρχοντικό χτίστηκε το 1879 και ολοκληρώθηκε το 1886 με τη βοήθεια του πλούσιου εμπόρου Mohammad Ali Khan Qavam al-Molk. Στο υπόγειο του στεγάζεται ένα αρχαιολογικό μουσείο, μια συλλογή που κάποτε είχε συγκεντρωθεί από τον Άρθουρ Ούφαμ, έναν Αμερικανό επιστήμονα που δίδαξε στο Ινστιτούτο Ασίας στο Σιράζ μεταξύ 1969 και 1979. Το καταπράσινο περιβάλλον αποτελεί την πραγματική ιδέα του Περσικού Κήπου, ενός εγγεγραμμένου στην UNESCO στοιχείου που συνυφαίνει τα φυσικά στοιχεία με τα ανθρωπογενή συστατικά για να ενσαρκώσει τον παράδεισο στη Γη μέσα από ένα συνονθύλευμα καλλιτεχνικών, φιλοσοφικών, εικονιστικών και θρησκευτικών εννοιών. Το αρχοντικό συνδέεται με ένα άλλο κοντινό παραδοσιακό σπίτι που ονομάζεται Khaneh Zinat ol-Molk μέσω ενός υπόγειου. Συνεχίζουμε για του τζαμί Vakil, μοντέρνας αρχιτεκτονικής χωρίς μιναρέδες, το παζάρι και τον τάφο του Πέρση ποιητή και μυστικιστή Χαφέζ, χάρη στον οποίο το Σιράζ είναι η πιο φιλελεύθερη πόλη του Ιράν. Το μαρμάρινο μαυσωλείο του Χαφέζ βρίσκεται σε έναν λουλουδιασμένο κήπο και το στολίζουν επιγράμματα και σονέτα του. Γεννημένος στη Σιράζ το 1320, είναι ο πιο αγαπημένος ποιητής των Ιρανών και έγινε διάσημος για την ικανότητά του να απομνημονεύει το Κοράνι. Ασχολήθηκε με τον μυστικισμό, τον οποίο μετέφερε στα γραπτά του, τα οποία αρκετοί χρησιμοποιούν σαν προβλέψεις της ημέρας, ανοίγοντας στην τύχη κάποιο ποίημα. Το 1773 βόρεια του ποταμού, και ανάμεσα στα πολύχρωμα λουλούδια, ο Καρίμ Χαν έχτισε το μαυσωλείο του. Στο συγκρότημα περιλαμβάνονται μια μικρή βιβλιοθήκη, βιβλιοπωλείο, καθώς και ένα ρομαντικό τσαϊχανέ όπου θα απολαύσουμε το τσάι μας. Δείπνο και διανυκτέρευση στο Σιράζ.

4η ΗΜΕΡΑ  14/4  Σιράζ, Περσέπολις, Πασαργάδες, Γιάζντ

Πρωινό και αναχώρηση για την Περσεπόλη, μια από τις σημαντικότερες ιστορικές πόλεις του κόσμου, σημαντικής αρχιτεκτονικής με ζωντανά τα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα ανάκτορα του Δαρείου Α’ του Ξέρξη Α’ και του Αρταξέρξη πυρολύθηκαν το 331 π.χ από τον Μέγα Αλέξανδρο. Από τα ερείπια μπορούμε να καταλάβουμε τον πλούτο και το μεγαλείο της πρωτεύουσας των Αχαμενιδών. Συνεχίζουμε για το Νάγκσχ-ο Ροστάμ, νεκρόπολη της δυναστείας των Αχαιμενιδών (550-330 π.Χ.), με τέσσερις μεγάλους τάφους κομμένους ψηλά στην επιφάνεια του βράχου. Η είσοδος σε κάθε τάφο βρίσκεται στο κέντρο κάθε σταυρού, ο οποίος ανοίγει σε ένα μικρό θάλαμο όπου ο βασιλιάς βρισκόταν σε μια σαρκοφάγο. Λίγο πιο κάτω από τους τάφους των Αχαιμενιδών, κοντά στο επίπεδο του εδάφους, θα δούμε ανάγλυφα με μεγάλες φιγούρες Ασασίνων βασιλιάδων, συναντήσεις θεών και άλλων σε μάχη. Έπειτα θα κατευθυνθούμε προς τους Πασαργάδες, την πρώτη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, που ιδρύθηκε από τον Κύρο Β ‘Μέγα, στο Πάρς, πατρίδα των Περσών, τον 6ο αιώνα π.Χ., μέχρι που ο Δαρείος Ά μετέφερε την πρωτεύουσα στη Περσέπολη. Τα παλάτια, οι κήποι και το μαυσωλείο του Κύρου αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα της πρώτης φάσης της βασιλικής τέχνης και αρχιτεκτονικής των Αχαμανίδων και εξαιρετικών μαρτυριών του περσικού πολιτισμού. Ιδιαίτερα αξιόλογα απομεινάρια στην περιοχή των 160 εκταρίων περιλαμβάνουν: το Μαυσωλείο του Κύρου II, μια οχυρωμένη βεράντα και ένα βασιλικό σύνολο θυρωρού, αίθουσας ακροατηρίων, οικιστικού παλατιού και κήπων. Θεωρείται ότι είναι η πρώτη αυτοκρατορία που σεβάστηκε την πολιτιστική πολυμορφία των διαφορετικών λαών της. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική των Αχαιμενιδών, μια συνθετική αναπαράσταση διαφορετικών πολιτισμών. Ο τύμβος του Κύρου είναι το μοναδικό οικοδόμημα στις Πασαργάδες που περιεγράφηκε από τους Έλληνες. Κατά τον Στράβωνα υπήρχε κάποτε μια επιγραφή στον τύμβο, στην οποία, έγραφε τα εξής: «Άνθρωπε, είμαι ο Κύρος, ο γιος του Καμβύση, που ίδρυσε την αυτοκρατορία της Περσίας και ήταν βασιλιάς της Ασίας. Μην μνησικακήσεις σε αυτό το μνημείο». Συνεχίζουμε για την άφιξή μας στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση στο Γιάζντ.

5η ΗΜΕΡΑ  15/4  Γιάζντ

Μετά το πρωινό θα επισκεφτούμε τον Πύργο της Σιωπής, τον Πυροσβεστικό ναό, τον Κήπο Dowlatabad με τον Wind Tower (Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO / έναν από τους 9 Περσικούς Κήπους) και το Amir Chakhmaq Complex. Αξιοσημείωτοι είναι οι Πύργοι της Σιωπής, όπου μια μειοψηφία εξακολουθεί να ασκεί τον Ζωροαστρισμό, την πρώτη μονοθεϊστική θρησκεία στη γη. Οι πύργοι της σιωπής δεν είναι πλέον σε χρήση, αλλά ήταν οι ταφικοί χώροι όπου υπήρχαν σώματα τα οποία άφηναν στα πουλιά για φαγητό. Στον Ζωροαστρισμό πιστεύουν ότι η γη είναι άγια και δεν θα πρέπει να μολυνθεί με το θάψιμο των θανόντων. Μία από τις πιο δελεαστικές πόλεις του Ιράν είναι το Γιάζντ, μια πόλη από πηλό και θολωτά σπίτια, είναι η καρδιά της Ζωροαστρικής θρησκείας. Θα περιηγηθούμε με τα πόδια στο Τζαμί Jameh, αξιοσημείωτο για τα ωραία ψηφιδωτά του και το όμορφο εξωτερικό του περιβάλλον. Περίπατος στα παλαιότερα μέρη της πόλης, τα οποία είναι μερικά από τα παλαιότερα της Γης σύμφωνα με την UNESCO, στα στενά με τις απλές αυλές και τις περίτεχνες πόρτες των κτιρίων από τούβλα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Yazd είναι οι ανεμογεννήτριες «badgirs» που συλλαμβάνουν ακόμα και το πιο μαλακό αεράκι και τους στέλνουν στα κτίρια κάτω, είναι ένα είδος προπομπού του σύγχρονου air-condition. Το μουσείο του νερού δείχνει πως τα quants (υπόγεια κανάλια νερού) έφερναν νερό στην πόλη από τα βουνά για χιλιάδες χρόνια. Θα επισκεφθούμε επίσης το Fire Temple και τους Πύργους της Σιωπής, και τα δύο απομεινάρια του Ζωροαστρισμού της πόλης. Στο Ζωροαστρισμό, η φωτιά και το νερό είναι βασικά στοιχεία της τελετουργικής καθαρότητας και η φωτιά στο Ναό της Πυρκαγιάς Αττάκεντ λέγεται ότι καίει συνεχώς από το 470 μ.Χ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση στο Γιάζντ.

6η ΗΜΕΡΑ  16/4  Γιάζντ – Ισφαχάν

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για το Ισφαχάν και επισκεπτόμαστε στη διαδρομή το Jame Mousqe στο χωριό Nain. Το Jame Mousqe ή το Τζαμί της Παρασκευής, είναι ένα από τα πιο θαυμάσια αξιοθέατα του Ιράν στο Γιάζντ, με τη μοναδική του αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει τα ιρανικά τζαμιά που κατέχουν ψηλές πύλες εισόδου και ονομάζονται pishtaq. Αυτό το τζαμί είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα δύο μεγαλοπρεπών μιναρέδων που παρατηρούνται από έξω από την πόλη. Είναι μάρτυρας των υπέροχων αρχιτεκτόνων του Ιράν με εκπληκτικά τέλεια γνώση και εμπειρογνωμοσύνη που δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε αν δεν είχατε δει αυτά τα αριστουργήματα της περσικής και ισλαμικής αρχιτεκτονικής στην πόλη των τούβλων λάσπης. Η τέχνη της καλλιγραφίας και της εμβληματικής δουλειάς μαζί με τα όμορφα σχέδια στις γωνίες της οροφής της μέσα στο τζαμί, απεικονίζουν το ιερό όνομα του Αλή που είναι πραγματικά θαυμάσιο και εξαίσιο. Το μεγάλο του υψόμετρο και τα μπλε πλακάκια δούλευαν ως φάροι για τους ανθρώπους μέσα στην έρημο για να βρουν τους δρόμους τους. Ο καλύτερος τόπος για  λήψη φωτογραφιών είναι όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά και μπορείτε να παρατηρήσετε τη μοναδική γραφική θέα των γαλάζιων κεραμιδιών του τζαμιού που αναμειγνύονται με τις ακτίνες του ήλιου και τα κόκκινα χρώματα που φτάνουν στους μακρινούς ορίζοντες. Φτάνοντας στο Ισφαχάν, την πόλη με τα παλάτια, θα χαλαρώσουμε στους γαλήνιους κήπους και θα κάνουμε μια βόλτα στον ποταμό Zayandeh και στις ιστορικές γέφυρες του Khaju και Si-o-se-pol, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ανυψωθεί κατευθείαν από ένα παραμύθι. Σε αρκετές από τις γέφυρες οι ντόπιοι συγκεντρώνονται για παρέα,  πίνουν τσάι και τραγουδούν όμορφα παραδοσιακά τραγούδια.  Άφιξη στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση στο Ισφαχάν.

7η ΗΜΕΡΑ  17/4 Ισφαχάν

Μετά το πρωινό έχουμε περιήγηση στην πόλη Isfahan, συμπεριλαμβανομένης της πλατείας των τζαμιών  Ιμάμ και Lotfollah, του παλατιού Chehel Sotun και το Ali Qapou, ατμοσφαιρικό παζάρι με υπέροχα αρώματα, μπαχαρικά, κραυγές των εμπόρων και, φυσικά, χιλιάδες ντόπιοι που διαπραγματεύονται για τα επιθυμητά αντικείμενα. Περπατώντας στην πλατεία, δεσμίδες χρωματιστού φωτός φιλτράρονται όμορφα από την κυψέλη της οροφής στα υφάσματα, μπαχαρικά, κοσμήματα και τους άλλους θησαυρούς. Στην πορεία μας αυτή θα σταματήσουμε για ένα φλιτζάνι τσάι. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το ανάκτορο Chehel Sotun, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα κήπου μέσα στην πόλη Isfahan σαράντα κολώνων. Αρχοντικό στην καρδιά ενός κήπου που κατασκευάστηκε από τον Shah Abbas II για δεξιώσεις και διασκέδαση. Οι είκοσι λεπτές στήλες από ξύλο που στηρίζουν το αρχοντικό του οποίου οι σκιές αντανακλώνται μέσα στο νερό, φαίνεται ότι αποτελούν το σύνολο των Σαράντα Στηλών. Πίνακες ζωγραφικής, τοιχογραφίες και κεραμικά πάνελ, απεικονίζουν ιστορικές σκηνές όπως η Μάχη του Chaldiran, η υποδοχή του βασιλιά του Ουζμπεκιστάν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του παλατιού κ.ά. Υπάρχουν επίσης εικόνες των εορτασμών της χαράς και της αγάπης σε παραδοσιακά μινιατούρες περσικού στυλ. Αποτελεί έναν από τους 9 Περσικούς Κήπους, ο οποίος είναι καταχωρημένος ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση στο Ισφαχάν.

8η ΗΜΕΡΑ  18/4  Ισφαχάν – Ματίν Αμπάντ

Πρωινό και αναχώρηση για το αρχαιότατο χωριό Abyaneh, που είναι σαν ένα ζωντανό αρχιτεκτονικό και ανθρωπολογικό μουσείο. Παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό μοντέλο του ανθρώπου που προσαρμόζεται στο περιβάλλον και ποτίζεται από τον ποταμό Barz-rud. Χαρακτηρίζεται από μια ιδιότυπη κοκκινωπή απόχρωση, από τα παλαιότερα στο Ιράν, προσελκύοντας πολλούς ντόπιους ειδικά κατά τη διάρκεια παραδοσιακών γιορτών και Ζωροαστρικών τελετών. Φτάνουμε στην έρημο και κατασκηνώνουμε στις οικολογικές εγκαταστάσεις στο Ματίν Αμπάντ, μια από τις 18 καλύτερες Eco-Resort στον τομέα του βιώσιμου οικολογικού τουρισμού που ξεκίνησε από κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ιδιωτικούς φορείς. Το Le mans cultural tours, στηρίζει τον Οικοτουρισμό και καλύπτει τα έξοδα της εκάστοτε δραστηριότητας σας κατά την διαμονή. Ευκαιρία λοιπόν για μια εμπειρία και περιπέτειες κοντά στη φύση. Οι φυσιολάτρες θα λατρέψουν τη βόλτα με καμήλα ή με τα πόδια. Θα οδηγήσουν ποδήλατα μέσα από κύματα άμμου και βουνοπλαγιές ή μπορούν να απολαύσουν πεζοπορίες στην έρημο τις όμορφες νύχτες με αστέρια.

9η ΗΜΕΡΑ  19/4 Ματίν  Αμπάντ- Τεχεράνη

Το πρωί έχουμε τη δυνατότητα  για μια βόλτα με καμήλες, ποδήλατα ή τζιπ, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την έρημο του Ιράν. Έπειτα οδηγούμαστε πίσω στην Τεχεράνη μέσω του Κασάν. Στη διαδρομή επισκεπτόμαστε το Fin Garden (Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO), έναν ιστορικό κήπο στην καρδιά της ερήμου & το Tabatabaei House με τις όμορφες ανεμογεννήτριες. Αυτή η πόλη είναι γνωστή για τα όμορφα σπίτια της που μπορούν να θεωρηθούν ως παλάτια που οι πλούσιοι επιχειρηματίες κατοικούσαν. Το Tabatabaei House είναι σίγουρα το πιο εξαιρετικό εδώ και χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Μοναδικό μοτίβο χαλιών και floral σχέδιο, με εσωτερικές γκαλερί και αυλές στολίζουν το Κασάν στην καρδιά της ερήμου. Η ιστορία πίσω από αυτό το σπίτι είναι μια ιστορία αγάπης. Ένας πολύ διάσημος και πλούσιος έμπορος διατάζει να χτίσει το σπίτι και χρησιμοποιεί σχέδια και σχήματα του θρυλικού πουλιού Homa (Sphinx), καθώς η γυναίκα του ονόμαζε Homa. Διακρίνονται τα σχήματα του θρυλικού πουλιού Homa, που είναι εγγεγραμμένο στους τοίχους του σπιτιού, όπως τα ευαίσθητα διακοσμητικά στοιχεία, που ο ιδιοκτήτης αυτού του σπιτιού ήθελε. Σχέδια περσικού χαλιού στους τοίχους, καθώς ο ιδιοκτήτης ήταν στην πραγματικότητα ένας έμπορος χαλιών. Έχουμε τη δυνατότητα να τραβήξουμε υπέροχες φωτογραφίες μέσα στο σπίτι και να κάνουμε το ταξίδι σας στο παρελθόν αξέχαστο. Άφιξη στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Τεχεράνη.

10η ΗΜΕΡΑ  20/4 Στις 15:20  Τεχεράνη – Αθήνα

Πρωινό και μεταφορά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Αναχώρηση το μεσημέρι για Αθήνα.

ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥΧιλιομετρικές αποστάσεις:

Σιράζ – Γιαζντ 484 Km

Γιαζντ – Ισφαχάν 310 Km

Ισφαχάν – Τεχεράνη 446 Km

Ισφαχάν – Ματίν Αμπάντ 172 KmΤιμή συμμετοχής για το ταξίδι στο Ιράν έως 15 άτομα από Αθήνα:

985 €

Τιμή συμμετοχής παιδιού μέχρι 12 ετών από Αθήνα με ημιδιατροφή: 790€

Διαφορά μονόκλινου: 430€

Ιράν με Le Mans Cultural Tours. Αποφύγετε χρέωση μονόκλινου. Βρείτε εγκαίρως τον/την συνταξιδιώτη σας.

Για να είναι έγκυρη μια κράτηση:
1. Για να είναι έγκυρη μια κράτηση πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη προκαταβολή των 500 ευρώ. Κρατήσεις χωρίς προκαταβολή θεωρούνται άκυρες και δεν λαμβάνονται υπόψιν.

2. Όλες οι αναγραφόμενες τιμές υπολογίστηκαν με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τους αεροπορικούς ναύλους που ισχύουν στις 29/11/2018. Οι τιμές αυτές είναι πιθανόν να διαφοροποιηθούν σε περίπτωση αλλαγής ναύλων, ή ανατιμήσεις ξένων συναλλαγματικών μονάδων. Οι αλλαγές αυτές ποικίλουν από ταξίδι σε ταξίδι γιατί οι επί τόπου πληρωμές γίνονται σε διαφορετικά νομίσματα. Η οποιαδήποτε αλλαγή στην τιμή/διαδρομή/πτήσεων δεν είναι λόγος ακύρωσης του ταξιδιού.

3. Οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να αυξήσουν τις τιμές των ναύλων, των φόρων αεροδρομίων και των επίναυλων καυσίμων. Τέτοιες αυξήσεις μπορούν να ανακοινωθούν μέχρι και μια εβδομάδα πριν την αναχώρηση.

4. Όλες οι τιμές έχουν υπολογισθεί με ελάχιστη και μέγιστη συμμετοχή για τα άτομα που αναφέρονται. Ωστόσο, τα ταξίδια εκτελούνται και με λιγότερα άτομα με ανάλογη επιβάρυνση.

5. Ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής για έγκαιρη έκδοση βίζας και επιστροφής προκαταβολής σε περίπτωση ακύρωσης έως 14/02/2019. ‘Έπειτα της συγκεκριμένης ημερομηνίας, το ποσό παρακρατείτε για πληρωμή προστίμου αεροπορικών ναύλων και διαμονής.

6. Παρακαλούμε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής και το πρόγραμμα του ταξιδιού που σας ενδιαφέρει.

 ALPHA BANK

IBAN: GR 970 1406300630002002009236    ΔΑΦΝΗ ΚΑΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
• Φαγητό: Η πιο πλούσια από τις κουζίνες της Ανατολής είναι η Περσική. Χουρμάδες, σούπες, κεμπάπ, ρύζι ατμού με σαφράν, αρνί με χορταρικά και λεμόνι, φρουτοσαλάτες, σιροπιαστά γλυκά και μπακλαβάδες είναι τα βασικά πιάτα. Τα οινοπνευματώδη ποτά απαγορεύονται.
• Παραδοσιακά προϊόντα: Τα Περσικά χαλιά του Ιράν είναι τα ομορφότερα και πιο ανθεκτικά στην αγορά. Η ιδιαιτερότητα και η λεπτομερής σχεδίαση με έντονα χρώματα, χαρακτηρίζει τα κεραμικά του Ιράν. Είδη διακόσμησης είναι επίσης κάτι που θα σας κρατήσει έντονο το ενδιαφέρον. Τα αρώματα της Ανατολής κυρίως από κεχριμπάρι, τα μπαχαρικά στις αγορές του Ιράν.

• Καιρός: Όταν ταξιδεύετε στο Ιράν τον Απρίλιο, μπορεί να αναμένουμε: μερικές φορές βροχή αλλά σε γενικές γραμμές υψηλή θερμοκρασία από 33℃. έως και 37℃. Το κλίμα είναι τροπικό και με συχνούς ανέμους.

• Τάση ρεύματος: 230V με σύστημα πρίζας 2 πόλων

• Κινητή τηλεφωνία: Το Ιράν συνδέεται με το σύστημα GSM κινητών τηλεφώνων (περιαγωγής) με το ανάλογο κόστος, αλλά θα ήταν συνετό να χρησιμοποιήσετε την ιρανική κάρτα sim εταιρειών (Irancell). Σε όλα τα ξενοδοχεία, υπάρχει το δίκτυο Wi Fi. Υπάρχουν περιορισμοί όμως στην πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook.
• Οικονομικές συναλλαγές: Το νόμισμα της Περσίας είναι το Ριάλ (1 Ευρώ = 47,61 Ριάλ). Πιστωτικές κάρτες δεν γίνονται δεκτές και οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται σε τοπικό νόμισμα. Η ανάληψη μετρητών από τραπεζικό μηχάνημα είναι αδύνατη.
• Ενδυματολογικός Κώδικας: Οι γυναίκες στο Ιράν υποχρεούνται να φορούν στο κεφάλι μαντήλι που να καλύπτει τα μαλλιά. Μακρύ και φαρδύ ένδυμα/φαρδύ παντελόνι/πουκαμίσα, που να καλύπτει το σώμα, εκτός από πρόσωπο και παλάμες. Η κάθε παράβαση του τοπικού ενδυματολογικού κώδικα τιμωρείται για όλες τις δημόσιες εμφανίσεις, αεροπλάνο, αρχαιολογικοί χώροι, αγορές, κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείου. Για τους άντρες απαγορεύονται τα κοντά παντελόνια και δεν συνιστάται γραβάτα.
• Κανόνες συμπεριφοράς: Οι άνδρες δεν χαιρετούν μια γυναίκα με χειραψία. Απαγορεύεται επίσης η φωτογράφηση γυναικών. Για τους τουρίστες υπάρχει γενικά περισσότερη ανεκτικότητα, όμως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος παρεξήγησης. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχει διαφορετική θέση για τις γυναίκες και τους άνδρες. Στο μετρό το πρώτο και το τελευταίο βαγόνι είναι αποκλειστικά για γυναίκες ενώ όλα τα άλλα για τους άνδρες. Τα ζευγάρια συνήθως κάθονται στο τελευταίο βαγόνι. Στα λεωφορεία, το μπροστινό μέρος είναι μόνο για γυναίκες και το πίσω για τους άνδρες αντίστοιχα.

Είναι το ταξίδι αυτό σωστό για εσάς;
Το Ιράν είναι ένα από τα ασφαλέστερα και φιλικότερα μέρη που μπορείτε να ταξιδέψετε, αλλά είναι πολύ συντηρητικό. Θα χρειαστεί να δεσμευτείτε για έναν αυστηρό κώδικα ενδυμασίας σε αυτό που μπορεί να είναι πολύ ζεστό καιρό.

Κατά την άφιξη στο Ιράν, όλες οι γυναίκες πρέπει να φορούν μαντίλα, και πρέπει επίσης να έχουν τα χέρια και τα πόδια τους καλυμμένα.

Το αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά στο Ιράν και όσοι προσπάθησαν να βρουν, υπέστησαν σοβαρές ποινές. Οι νόμοι για τα ναρκωτικά είναι επίσης εξαιρετικά αυστηροί και οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν μακρούς όρους φυλάκισης. Οι περισσότεροι αλλοδαποί ελέγχονται μέσα από τα τελωνεία χωρίς καθυστερήσεις, αλλά συμβαίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Ακάθαρτα τρόφιμα και νερό μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και άλλες ασθένειες. Μειώστε τον κίνδυνο σας με το να τρώτε μόνο από το ξενοδοχείο, επιλεγμένα εστιατόρια με λαχανικά που έχετε πλυθεί σε καθαρό νερό ή ξεφλουδισμένα από εσάς. Παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν τρώμε, ούτε τρόφιμα που σερβίρονται από πλανόδιους πωλητές ή μαλακά μαγειρεμένα (καταρροή) αυγά ωμά ή (σπάνια) κρέατα ή ψάρια μη πλυμένα ή μη αποφλοιωμένα ωμά φρούτα και λαχανικά. Εμφιαλωμένο νερό είναι το σφραγισμένο νερό, το οποίο δεν θα το χρησιμοποιήσουν για το κρύο τσάι μας ή τα αεριούχα ποτά με πάγο.
Τα μονοπάτια γύρω από ορισμένες τοποθεσίες μπορεί να είναι βραχώδη ή σκονισμένα για ορισμένες δραστηριότητες. Θυμηθείτε να φέρετε απολυμαντικό χεριών, εντομοαπωθητικό, καπέλο και αντηλιακό και να πίνετε άφθονο νερό.
Το Ιράν είναι μια μεγάλη χώρα και αυτό το ταξίδι καλύπτει πολλά, οπότε πρέπει να προετοιμαστείτε για μεγάλες διαδρομές στις ημέρες ταξιδιού. Έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το όμορφο τοπίο μεταξύ προορισμών.
Η διαμονή στο χωριό Matin Abad θα είναι βασική, με περιορισμένες ανέσεις.
Οι χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Ιράν, οπότε θα χρειαστεί να φέρετε μετρητά για να σας διαρκέσει ολόκληρο το ταξίδι. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο γραφείο μας.
Η απόκτηση θεώρησης για το Ιράν μπορεί να είναι μια απογοητευτική και χρονοβόρα διαδικασία. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι να συμπληρωθεί κωδικός εξουσιοδότησης και στη συνέχεια μπορεί να χρειαστούν έως και 30 ημέρες για να λάβουμε τη βίζα σας πίσω από την πρεσβεία ή το προξενείο. Οι κανόνες μπορούν και συχνά αλλάζουν – αυτή είναι η φύση του προορισμού. Αλλά είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε μέσα από αυτό.

• Αεροπορικά εισιτήρια με TURKISH AIRLINES από/προς Αθήνα
• 1 βαλίτσα έως 23 κιλά και 1 χειραποσκευή έως 8 κιλά
• Τέλη εισόδων όλων των μουσείων και μνημείων
Δώρο η περιήγηση με καμήλες και ποδήλατα
• Μεταφορές αεροδρόμιο – ξενοδοχείο – αεροδρόμιο
• Οδικές μεταφορές και ξεναγήσεις με ιδιωτικό λεωφορείο
2 μπουκάλια νερό κατά άτομο ανά ημέρα στην διάρκεια των ξεναγήσεων
• Buffet breakfast, δείπνο και διαμονή σε ξενοδοχεία 5*/4*
• Διαμονή 3 νύχτες στο παλάτι Abassi του Ισφαχάν

• Περιηγήσεις – Ξεναγήσεις με επίσημο τοπικό ξεναγό
• Έμπειρος συνοδός του γραφείου
• Έντυπα, Χάρτες
• Αχθοφορικά
• Ασφάλιση αστικής ευθύνης
• ΦΠΑ

• Φόροι αεροδρομίων, επίναυλοι καυσίμων, έκδοση βίζας, ταξιδιωτική ασφάλιση 665€
• Έξοδα προσωπικής φύσεως / Ποτά – αναψυκτικά / τηλεφωνήματα